Historia chorzowskiego gastronomika sięga 1945 roku, wówczas jednak placówka funkcjonowała jako Roczna Szkoła Gospodarcza, do której uczęszczało blisko 50 uczennic. Na przestrzeni lat zachodziło w niej sporo zmian, otwierano nowe klasy, zmieniano typ szkoły, nazwę oraz lokalizację, dopiero w 1982 roku stała się ona Zespołem Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie i pod tą nazwą funkcjonuje do dziś.
W skład obecnego ZSGU wchodzi Technikum Gastronomiczne oraz Branżowa Szkoła I stopnia. W 5-letnim Technikum uczniowie kształceni są w takich kierunkach, jak: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik usług kelnerskich, z kolei w 3-letniej Szkole Branżowej do wyboru są takie zawody jak: kucharz, cukiernik, kelner, pracownik obsługi hotelowej oraz magazynier logistyk.
Organizowane przez szkołę praktyki zawodowe i zajęcia praktyczne odbywają się w najlepszych hotelach, restauracjach i przedsiębiorstwach, co zapewnia uczniom zdobywanie umiejętności zawodowych na najwyższym poziomie. Ponadto gastronomik uczestniczy w różnorodnych projektach unijnych, umożliwiających wyjazd na praktyki zagraniczne, a także projekcie współfinansowanym ze środków EFS, dzięki któremu uczniowie mogą zdobywać dodatkowe kwalifikacje zawodowe podczas darmowych kursów m.in.: barmańskich, baristy, wyrobów czekolady czy pilotażu wycieczek.
Jest jubileusz - pora świętować!
W tym roku placówka obchodzi 80-lecie swojego istnienia, z tej okazji przygotowano coś specjalnego. Już dzisiaj, tj. 20 marca, odbędzie się wypełniona atrakcjami "Noc w gastronomiku". W programie znalazły się prelekcje znanych osobistości ze świata gastronomii, pokazy umiejętności kulinarnych uczniów, quizy i zabawy oraz wystawy towarzyszące.
Wydarzenie, dedykowane uczniom, absolwentom, rodzicom i wszystkim sympatykom szkoły, rozpocznie się o godz. 16:30. Na sam początek przewidziano interesujące wystąpienia, z których uczestnicy dowiedzą się m.in. jak zrobić sushi oraz co skrywa kuchnia włoska i śródziemnomorska. Ciekawym punktem imprezy będzie z pewnością też prezentacja śniadań inspirowanych kuchniami z różnych zakątków świata - w sumie uczniowie zaprezentują ich aż 21! Ponadto gości gastronomika czeka wystawa porcelany i naczyń z czasów PRL, wykład o zdrowym żywieniu czy pokaz dekorowania stołu.
Wstęp na "Noc w gastronomiku" jest oczywiście wolny. Poniżej zamieszczamy szczegółowy harmonogram:
Wystąpienia:
godz. 16:30-17:00, sala 20
mgr inż. Krzysztof Borowy - Żywienie młodzieży a zdrowie i nawyki
godz. 17:00-18:30, III grupy, sala 20, 22, 23
Elżbieta Łabońska, mgr inż. Hanna Mansfeld - Śląska kucharka doskonała
Artur Strugaru, Hanna Główczyk-Strugaru - Jak zrobić Sushi (Gurin sushi)
Patryk Krysta - Kuchnia Włoska i śródziemnomorska (Śląska Kuźnia Smaku)
Quiz: Język angielski w gastronomi - słowa i zwroty (test 10 min.)
godz. 18:40-20:00, II grupy, sala 47, 45
mgr Izabela Giersberg-Mataniak - Stołowe Widełki, czyli kariera widelca
Dorota Łukaszczyk - Jak udekorować stół w jadalni na rodzinne spotkanie i nie tylko
godz. 20:00-20:30, sala 38
Poczęstunek - kolacja/ tylko dla uczniów biorących udział w pokazach "Śniadania świata"
godz. 20:40-21:30, II grupy, sala 12, 17
dr Adam Lisek, mgr inż. Ewa Ortyl - Porcelana stołowa od starożytności do współczesności - pokazy porcelany średniowiecznej i współczesnych naczyń,
mgr Mirosława Król, mgr Katarzyna Beier - Żywność importowana na polskich stolach. Walory smakowe i odżywcze
(Przewidziany czas wystąpień około 30 minut)
godz. 22:00-23:00, brak podziału na grupy
Wyjątkowa prezentacja: śniadania z różnych stron świata - 21 śniadań inspirowanych kuchniami z różnych zakątków świata w wykonaniu uczniów ZSGU w Chorzowie (Polska, Francja, Włochy, Niemcy, Litwa, Anglia, Szwecja, Hiszpania, Grecja, Finlandia, Japonia, Chiny, Indie, Tajlandia, Korea, Kazachstan, Egipt, Stany Zjednoczone, Meksyk, Kanada). Ponadto, poza konkursem, zaprezentowane zostanie śniadanie rycerskie według przepisu św. Hildegardy z Bingen. Łącznie w konkursie weźmie udział 51 osób. Uczniowie oprócz prezentacji śniadań, które wcześniej przygotują, będą oceniani m.in. za wystrój stołu i ubiór nawiązujący do tradycji danego kraju.
godz. 17:00-20:00, sala 47
Wystawa towarzysząca wydarzeniu: "Porcelana i naczynia z czasów PRL", pani Grażyna Tarasek
Uwaga! Organizatorzy zastrzegają sobie możliwość zmiany numerów sali wykładowej.
Napisz komentarz
Komentarze