Kulinarny Ogień to akcja znana z wielu polskich miast takich jak Jaworzno, Poznań czy pobliski Bytom. Polega ona na tym, że szefowie kuchni z całej Polski gotują dania, które można degustować po złożeniu niewielkiej wpłaty do puszek w celu pomocy charytatywnej.
Jak przyznają organizatorzy, akcja pojawiła się w Chorzowie, dzięki specjalnemu zaproszeniu pani Katarzyny Bajer, nauczycielki Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie.
- To osoba, która bardzo pomagała nam w Bytomiu czy Tychach. Tym razem poprosiła nas żebyśmy zawitali do Chorzowa i oto jesteśmy - powiedziała Beata Szymula z Kulinarnego Ognia.
Niedzielne wydarzenie skupione było oczywiście wokół jedzenia. Szefowie kuchni przygotowali wiele smakowitych i ciekawych dań do degustacji. Było gotowanie z wielkiej patelni o średnicy 176 cm, kuchnia polowa, trzy różne grille czy specjalna strefa vege.
Warto podkreślić, że wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem wśród mieszkańców. Przygotowane na ten dzień 2,5 tysiąca porcji wyczerpało się w błyskawicznym tempie, co wywołało zaskoczenie i podziw nawet wśród kucharzy gotujących na chorzowskim Rynku.
- Muszę przyznać, że nawet najśmielsze oczekiwania kucharzy zostały przekroczone, zaskoczył ich Chorzów i chęć pomocy mieszkańców. Można wręcz powiedzieć, że chorzowianie spełnili swój obowiązek - powiedział Pełnomocnik Prezydenta ds. Promocji i Kultury, Maciej Zieliński.
Zebrane tego dnia pieniądze trafią do Stowarzyszenia na rzecz Oddziałów Zespołu Szpitali Miejskich w Chorzowie "Serce dla Dziecka i Seniora". Działająca od wielu lat organizacja za cel stawia sobie podniesienie poziomu świadczonych usług medycznych oraz poprawę warunków pobytu w szpitalu podczas leczenia ciężkich chorób. Tym razem za cel wybrano jednak pomoc najmłodszym.
- Dzisiaj zbieramy na dermatoskop na dziecięce oddziały w szpitalach miejskich w Chorzowie. To urządzenie, które pomaga na wykrywanie we wczesnym etapie zmian skórnych m.in. czerniaka złośliwego u dzieci, dzięki czemu będzie można szybciej przeprowadzić wymagane zabiegi - mówi Mateusz Socha, przedstawiciel Kulinarnego Ognia.
W czasie trwającej kilka godzin imprezy, oprócz doznań smakowych, mieszkańcy mogli również doświadczyć wielu ciekawych atrakcji przygotowanych przez Miasto Chorzów. Były pokazy taneczne oraz te wokalne. Na miejscu swoje stanowiska wystawił Starochorzowski Dom Kultury czy Centrum Integracji Międzypokoleniowej.
Dla najmłodszych Stowarzyszenie Mama&Tata&Ja przygotowało specjalne stoisko z warsztatami plastycznymi i malowaniem twarzy. Pojawili się również przedstawiciele chorzowskiego Muzeum Hutnictwa czy Śląskiej Grupy Detektorystów. Ruch Chorzów Futsal zagrał z mieszkańcami na małe bramki, a sportowy trening przeprowadzili Spartanie.
Do tańca widzów rozgrzewał DJ Malina, czyli stały bywalec chorzowskich potańcówek. Na zakończenie wydarzenia odbył się spektakularny pokaz ognia „Hell’s Kitchen” w wykonaniu Teatru Ognia Azislight
Aktualnie trwa proces liczenia pieniędzy, które udało się zebrać przez cały dzień pełen wrażeń.
Zapraszamy do obejrzenia naszej fotorelacji z tego wydarzenia!
Napisz komentarz
Komentarze