Stałym bywalcom chorzowskiego Skansenu zapewne trudno wyobrazić sobie wrzesień bez święta króla polskich stołów. "Dzień kartofla", bo właśnie o nim mowa, już na stałe wpisał się w kalendarz organizowanych tam imprez i każdego roku przyciąga on do Muzeum prawdziwe tłumy miłośników tradycji oraz dobrej zabawy.
Tegoroczna edycja wydarzenia odbędzie się 22 września i obfitować będzie w moc różnorodnych atrakcji.
– Nasi goście będą mogli wziąć udział w tradycyjnych czynnościach związanych z jesiennymi pracami gospodarskimi. Spróbują swoich sił w kiszeniu kapusty i jej ugniataniu, usłyszą jakie zajęcia dawniej zajmowały gospodynie podczas jesiennych wieczorów, a także samemu, za pomocą kopaczki, wykopią ziemniaki z pola – zapowiada Paulina Cius-Górska, dyrektor Muzeum.
To oczywiście dopiero początek! Panie z Kół Gospodyń Wiejskich przygotują dania, które z pewnością zadowolą każde podniebienie. Nie zabraknie placków ziemniaczanych, babek ziemniaczanych, kartoflanki, klusek, pieczonek czy ziemniaków podawanych na różne sposoby. Oprócz tego na uczestników imprezy czekać będą kartofle z parownika, każdy też będzie miał możliwość upieczenia na ognisku jabłek lub zebranych wcześniej kartofli.
Zabawie towarzyszyć będzie solidna dawka wiedzy. Przedstawiciele Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego opowiedzą o historii, odmianach i metodach uprawy ziemniaka. To zatem doskonała okazja, aby dowiedzieć się więcej o roślinie, która od wieków stanowiła podstawę diety w regionie.
"Dzień kartofla" rozpocznie się o godz. 12:00. Pełen program atrakcji dostępny na plakacie.
Komentarze
Zostaw komentarz