AKTUALNOŚCIMiastoSportRozrywkaInneTurystykaNa SygnaleKącik PrasowyKulturaPrzetargi i komunikatyWyboryChorzowskie KomentarzeKontakt24

Witaminy C i E - przeciwutleniacze, które chronią nasze zdrowie

Inne

Nadmierny wysiłek fizyczny, czynniki środowiskowe, czy uwarunkowania genetyczne to tylko część faktorów wpływających na powstawanie wolnych rodników. Reaktywne formy tlenu i azotu odpowiadają za stres oksydacyjny, który sieje spustoszenie w naszym organizmie i zwiększa ryzyko poważnych chorób. Czy wiesz, że witaminy C i E skutecznie zwalczają wolne rodniki i przyczyniają się do poprawy samopoczucia?

REKLAMA

Czy powinniśmy się bać wolnych rodników?

Reaktywne formy tlenu oraz azotu noszą nazwę wolnych rodników. Są to atomy bez pary, które mogą uszkadzać cenne tkanki. Ich obecność w organizmie jest zupełnie normalna i niezbędna do prawidłowego funkcjonowania, ale kiedy w naszym ustroju powstanie za dużo reaktywnych form tlenu i azotu, prawdopodobnie dojdzie do uszkodzenia lipidów, białek oraz struktury DNA. Stres oksydacyjny jest zjawiskiem niepożądanym, które w dłuższej perspektywie wyrządza poważne szkody w organizmie. Przez nadmiar wolnych rodników nasze ciało szybciej się starzeje. Niszczenie komórek i oddziaływanie na liczne tkanki zwiększa ryzyko poważnych chorób, w tym nowotworów, dlatego powinniśmy walczyć ze stresem oksydacyjnym przy pomocy przeciwutleniaczy.

Witaminy C i E – jak działają przeciwutleniacze?

Przeciwutleniacze są produkowane przez organizm człowieka i naturalnie występują w jedzeniu, na przykład pod postacią witamin. Dzięki nim nasze narządy komórkowe są skutecznie chronione przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. W jaki sposób przeciwutleniacze neutralizują reaktywne formy tlenu? Te substancje wykazują zdolność do hamowania konwersji nieaktywnych rodników w szkodliwe formy, a do tego potrafią zmniejszać ich reaktywność. Organizm człowieka potrafi produkować endogenne antyoksydanty, z kolei przeciwutleniacze egzogenne znajdziemy głównie w jedzeniu. Do najlepszych przeciwutleniaczy występujących w pokarmach zaliczamy witaminę C i E. Niestety, osoby, które nie spożywają wystarczającej ilości owoców i warzyw mogą mieć problemy z obroną przed wolnymi rodnikami – w takim przypadku dobrym rozwiązaniem będzie odpowiednio dopasowana suplementacja: https://mybionic.pl/producenci/skoczylas.

Kwas askorbinowy – najlepszy strażnik odporności

Witamina C odgrywa kluczową rolę w procesach odpornościowych – jej regularna suplementacja gwarantuje ochronę przed wolnymi rodnikami, a do tego zmniejsza ryzyko sezonowych infekcji. Przyjmowanie kwasu askorbinowego wpływa pozytywnie na:

  • metabolizm,
  • proces powstawania tkanki łącznej,
  • syntezę kolagenu,
  • obniżanie ciśnienia krwi,
  • regulację stężenia glukozy,
  • przemianę cholesterolu,
  • stopień przyswajalności żelaza.

Wielokierunkowe działanie witaminy E

Witamina E jest znana przede wszystkim ze swojego antyoksydacyjnego działania, jednak ta substancja wykazuje zdecydowanie więcej prozdrowotnych właściwości. To ona wspomaga zachowanie prawidłowej krzepliwości krwi i zapobiega powstawaniu niebezpiecznych zakrzepów. Dzięki witaminie E nasze mięśnie pracują sprawniej, co pozwala na osiąganie lepszych wyników sportowych. Prozdrowotna substancja często jest nazywana witaminą młodości, ponieważ opóźnia proces starzenia się skóry i sprawia, że cera jest nawilżona i rozświetlona.

REKLAMA
Bartłomiej Czaja

Udostępnij:


Komentarze

Brak komentarzy...

Zostaw komentarz


POLECANE FIRMY

REKLAMA
REKLAMA

AKTUALNOŚCI

REKLAMA
REKLAMA

KALENDARZ WYDARZEŃ

16
Wtorek
Lipiec 2024
Lipiec
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1234
imieniny:
Eustachego, Mariki, Mirelli
REKLAMA