REKLAMA
AKTUALNOŚCIMiastoSportRozrywkaInneTurystykaNa SygnaleKącik PrasowyKulturaPrzetargi i komunikatyWyboryChorzowskie KomentarzeKontakt24

Jarmark Produktów Tradycyjnych w chorzowskim Skansenie

Kultura

1 sierpnia w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” odbędzie się Jarmark Produktów Tradycyjnych oraz Ogólnopolski Konkurs „Naszego kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”.

Ideą organizacji jarmarku jest promocja tradycyjnych śląskich potraw i produktów regionalnych. Jarmark połączony jest występami zespołów muzycznych, folklorystycznych i kiermaszem, na którym można będzie spróbować dań i produktów, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Śląskiego.

O tym, jak dobrze przyrządzić tradycyjne potrawy regionalne i jak zachwycić nimi domowników opowie Michał Bałazy – kucharz, ambasador Kulinarny Polski, juror Polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych – który poprowadzi dla gości pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych dań.

Uczestnicy będą mogli również wziąć udział w pokazie wyrabiania pierogów i podpłomyków a także  warzenia różnych gatunków piwa i prezentacja leśnej bimbrowni, którą odtworzymy na terenie Muzeum. Podczas imprezy będzie można kupić i spróbować śląskich potraw tradycyjnych. Na scenie wystąpią m.in. zespoły folklorystyczne – muzyczna gwiazdą tegorocznego jarmarku będzie zespół Rube Świnie.

Jarmarkowi towarzyszył będzie – organizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego – konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną. Tegoroczna, dwudziesta już edycja konkursu świadczy o bogactwie i różnorodności kuchni regionalnych w naszym kraju, zaś pojawiające się co roku, nowe produkty i potrawy – świadczą o niewyczerpanej kreatywności gastronomów.

Impreza rozpocznie się o godzinie 12.30 – planowane zakończenie o godzinie 17.30.

Bilety w cenie 8 zł ulgowy, 12 zł normalny

Szczegółowy program:

  • 12.30 - otwarcie imprezy Mirosław Riedel
  • 12.40 - Jan Krysiak z Polskiego Związku Piwowarów Domowych
  • 12.50 -  Michał Bałazy - wspólne gotowanie
  • 13.10 - Kapela z Poraja
  • 13.40  - prażuchy, galas , zalewajka -  dawna kuchnia Beskidu Żywieckiego
  • 13.55 - Michał Bałazy - wspólne gotowanie 
  • 14.15 – Kapela z Naszego Miasteczka/ degustacja zupy
  • 15.00 – Co dawniej na wsi jadano
  • 15.15 – o dawnych bimbrowniach leśnych
  • 15.35 – tajniki warzenia piwa domowego
  • 16.00 - ogłoszenie wyników konkursu na najlepsze piwo domowe 
  • 16.20 - występ zespołu "Rube Świnie"/ degustacja drugiego dania 
  • 17.00 - wyniki konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”

Źródło: Informacja prasowa

Wojciech Czaputa

Udostępnij:


SkansenChorzówgastronomiagotowanieRube Świniejarmark

Komentarze

Brak komentarzy...

Zostaw komentarz


POLECANE FIRMY

REKLAMA

AKTUALNOŚCI

KALENDARZ WYDARZEŃ

22
Środa
Wrzesień 2021
Wrzesień
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
3031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
123
imieniny:
Maury, Milany, Tomasza